Om ForfatternesForlag CL-Sámi academica Samisk litteratursenter Kontakt

Boka Samiske Naturbevnelser er lansert
 

Sterk historie fra virkeligheten
 

“Jettene” har kommet
 


Omtale av Galskapens farge

Galskapens farge
av Odd Marakatt Sivertsen
                
Omtale av Heidi Guttorm Einarsen
 
 
Det er høst og tid for å kose seg i god-stolen med høstens mange nyutgivelser på litteraturfronten. En bok som har grepet meg i høst er Galskapens farge av Odd Marakatt Sivertsen som gis ut på ČálliidLágádus/ForfatternesForlag. Sivertsens bok er ikke bare en roman, men også en del av en kunstutstilling, ja jeg vil si at kunstutstillingen og boken hører sammen. Marakatt Sivertsen er nemlig også kunstmaler med lang erfaring og mange kunstutstillinger av varierende suksess bak seg. Han sier selv at det er stort for han hver gang publikum gråter av hans kunst.
 
Boken Galskapens farge handler om fortellerens barndom og oppvekst et sted i nord i et læstadiansk samfunn og der mange livnærer seg av fiske og småbruk. Her øser forfatteren av egne erfaringer og kunnskap om egen samtid. Desto mer aktuell og troverdig blir Marakatt Sivertsens roman. Sentralt i boken er forholdet og kjærligheten til broren Johannes som går fra å være familiens stolthet, selvfølgelig i all beskjedenhet og uten skryt, til å bli en sinnssyk etter en fallulykke på isen i Finnmark. Det andre som er sentralt i boken er fargene.  Språket i boken er spesiell, ja tidvis lyrisk. Forfatteren syns også å bruke ord og begreper som ikke lenger skal «finnes» i språket, men som hører til tiden han skildrer. Dette forsterker, etter min mening, opplevelsen av boken.
 
Etter lang tid i utlandet kommer han tilbake til barndomshjemmet for å finne sjela si og få inspirasjon til kunsten. Barndommen blir presentert leseren nærmest som i en film og teksten er da også uten kapitler, uten at det virker forvirrende. Underveis får vi servert minner gjennom ulike objekter, rom, steder, hendelser, folk og sagte og usagte utsagn. Disse blir sett nærmere på med erfarne øyne og ærlig sinn, og plassert i sammenheng med samtiden.  På mesterlig vis blander han den skjøreste sårhet og humor med røffe skildringer av den mektige naturen og det barske livet i nord. Han beskriver et liv og en tilværelse uten mange nok ord til å ta en samtale videre. Man snakket bare om praktiske oppgaver som sauefødsler og foret som måtte berges inn for forbanna harde vinterdager. Tausheten og mangel på ord og nærhet bidrar blant annet til skremmende opplevelser med læstadianismens fanatisme, sinnssykdom, samehat og skam. Disse skildres av forfatteren så inngående og levende at jeg til tider dirret i godstolen, og kunne fornemme stemningen litt for godt med alle sanser.
 
Når ting blir for vanskelig smyger han seg inni den mørke, fuktige kjelleren og maler bort skremslene som gikk løs på forstanden.
 
Boken bringer et snev av galskap som kan være ubehagelig for følsomme folk.

Kjøp boka her

Publisert: 26.10.2018
Publisert av: Mihkku Solbakk