Hest*Bip* fra sør
“En reise nordover kan føre til så mangt. For meg ble den selve livet.”I 1974 forlot Tonstad kirke og bedehus på Jæren i Rogaland for godt, gikk ombord i nordgående hurtigrute i Bergen og innledet et nytt liv i Finnmark og Nordkalotten. Det skulle bli 40 år i spennende møter med mennesker, kultur og natur. Nå har han samlet fortellinger om galskap og skjemt og skildringer med alvor og kunnskap i boken som er utgitt med tittelen Hestkuk fra sør.

Som journalist utenfra fikk Tonstad uventet tilgang til mange unike kilder, menneskers opplevelser og spennende historier.

 
En ung Per-Lars Tonstad blir raskt forfremmet til en fullverdig journalist i nord uten å være fullt klar over hva det koster.
 
 
Han forteller om samvær og vennskap med en norsk overvåkingsagent, inntil han selv ble mistenkt for spionasje for en fremmed makt.

I avisen rapporterte han om alt fra hvordan sønnen til en av Norges mektigste menn havnet på en hemmelig Nato-base i Gamvik, via historien om kverulanten som trappet opp den samiske sultestreiken foran Stortinget, til den gang katten Pjusken ble begravet.

Den unge journalisten ble tatt imot med åpne armer i Sameland, hvor han etter hvert stiftet familie. Men livet i Kárášjohka skulle vise seg å være alt annet enn enkelt.
 

Per-Lars på tur med Karasjok-væringene Lemet Ailu Holmestrand, Berit Alette Mienna og datter Risten Aile og søskenbarn Johan Thomas Hætta. Det ble mange flere slike turer som Per-Lars Tonstad kunne bruke i artikler i avisene om samisk kultur. Dette fikk han negative reaksjoner til hos fylkespolitikere i Finnmark.
 
Fra Nordkalotten formidlet Tonstad beretninger om minoriteter som måtte lide under våpenkappløp og supermaktenes spill, og om tragiske skjebner for både samfunn og enkeltpersoner.
 
Som journalist dokumenterte han viktige og dramatiske begivenheter i samtidshistorien, men fortalte også om mer hverdagslige hendelser. I boken får vi lese om vansker han måtte forsere og dramatikk han opplevde under sine reportasjeoppdrag – som turen til Svolvær i et småfly med en ødelagt dør hengende under vingen ført av en pilot som navigerte etter NAFs veibok.


Per-Lars Tonstad venter med NATO styrker i Makedonia, klar til å rykke inn til Kosovo
 
Boken er spekket med galskap og idioti, men også dypt alvor og viktig kunnskap som folk nordpå kan nikke gjenkjennende til, og som kan bidra til innsikt for folk sør i landet.

Slik vurderer sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, boken til Tonstad: ”Fine tråder bakover i tid, forståelse og respekt for hvor vi kommer fra, hvem vi er, livets alvor - og tilfeldigheter, men først og fremst en livsglad, entusiastisk historie om vår nære fortid og samtid. Vi var der! Vi er der!”

Her finnes boken


Ođasmahttán 12.03.2018
Almmuhan: Jovnna Solbakk