Om ForfatternesForlag CL-Sámi academica Samisk litteratursenter Kontakt

Boka Samiske Naturbevnelser er lansert
 

Sterk historie fra virkeligheten
 

“Jettene” har kommet
 


Tredje dag på London bokmesse
16.3. var tredje dag på London Book Fair 2017. Polske forlag var selvfølgelig fornøyd med å være i fokus i årets program. Stor felles bidro til å gjøre landets litteratur mer synlig. I Norge har en begynt å forberede seg til Frankfurt 2019, her skal Sápmi være med.

Samiske titler, og heller ikke bøker fra de mindre norske forlagene gjorde mye av seg. Vi registrerte at forlagets og Sissel Horndals Sølvmånen forsvant fra hylla 1. dag. Dag 3 var den tilbake på plass.

 

Vi var ikke nå på utkikk er litterære produkter fra polske forlag. Innrømmer at vår spesielle interesse for polsk var mer det faktum at landet var ”Market Focus” på bokmessen i London. Norge og norske forlag er nemlig invitert til bokmessen i Frankfurt 2019 som ”æresgjester”.

I Frankfurt deltar mer enn 5000 utstillere. Slik var det allerede den gangen denne forleggeren deltok for lenge siden. Hva vi har sett her i London er at posisjonen Polen har hatt åpnet en meget gode muligheter for forlagene og deres forfattere til å synliggjøre polsk litteratur. I Frankfurt 2019 er Norge gitt en slik mulighet, og da også Sápmi.

 

Polsk bokinstitutt har organisert den polske deltakelsen i London. Kulturdepartementet i Polen har bevilget 1 mill. EURO til et treårig program. Polen deltok i fjor med en mindre stand som en forberedelse til årets store markering. I år deltar 50 utstillere. Neste år igjen en mindre markering. Det forteller Bokinstituttets Ewa Wojciechowska, som er leder for den polske deltakelsen. De er veldig fornøyd med denne fokus-posisjonen. Så har det vært opp til forlagene å etablere kontakter med utenlandske forlag. Mange ser ut til å lykkes med dette, forteller lederen.

 

 I Norge er det NORLA som har ansvaret for organiseringen av den norske deltakelsen i Frankfurt 2019. De har nettopp utnevnt leder for prosjektet. De har for en god stund siden vært i kontakt med Sametinget. Forteller NORLAs representanter bokmessen i London. NORLAs oppgave er å fremme norsk litteratur i utlandet. Tidligere har de ignorert samisk da de har ment at det ikke er NORLAs ansvarsområde. Nå har de forhåpentligvis endret sin policy.

 

Sametinget tar sikkert snart kontakt med de samiske forlagene og organisasjonene for å starte planleggingen av den samiske deltakelsen i den norske standen. Interessant var det med tanke på vår deltakelse å registrere et av de viktige temaene på seminarer i London, nemlig bokas innhold. Bare med et godt innhold kan du ha håp om å fange bokleserens interesse. Så må du være god til å markedsføre innholdet slik at leseren eller kjøperen plukker om din bok. Slik var det naturlig for denne forleggeren å tenke på vår litterære verden, hva kan vi til ”den store verden” i Frankfurt i 2019. Forhåpentligvis blir vi ikke kun koftekledde magneter for de norske forlagene.Publisert: 17.03.2017
Publisert av: Jovnna Solbakk