Andre dag på London bokmesse
15.3. var andre dag på London Book Fair 2017. Overskriften i dag kunne vært ”Fra London til Island, videre til India og så til Polen”. Les så forstår du hvorfor.

Vi kunne ikke la være, Jovnna og jeg måtte nærme oss Harry Potter-bøkenes forlag i dag. Ikke for snakke med noen av salgsagentene. Om vi hadde ønsket det så måtte vi ha avtalt møte for lenge siden. I dag var et om mulig enda travelt hos dem sammenlignet med første dag. Vi presset oss fram mellom agentene for i hvert fall å få tatt et bilde. Nå har vi i det minste fått Harry Potter-plakater med oss.

 

Vi har også fått med oss at de mindre forlagene lett finner hverandre. De har ikke de store forventningene til det å gjøre en stor handel med den utgitte boka. For de store forlagene er litteratur uten tvil ”Big business”. De mindre språkene og små forlag er ikke så interessent for de store. Om du ønsker å gjøre avtaler med de store, kjøpe rettigheter f.eks., så bør planen være å trykke minst 5000 av en tittel. I Sápmi trykker vi oftest 500.

 

Da flyttet vi til Island. Det er kjent at islendingene er et lesende folk. Folketallet er i dag 323.000, forlagene trykker vanligvis 1500 eksemplarer av en tittel. Til sammenligning er folketallet i Norge over 5 millioner, forlagene trykker vanligvis 2000 av en tittel som første opplag. Nå var vi bl.a. på jakt etter islandske bestselgende ungdomsromaner. Her møtte vi folk som ”snakket” samme språk som oss, både innen forlagspolitikk og kulturpolitikk. Opplag på 500 og 1000 er også en kjent sak for dem. Neste år kan det hende at ČálliidLágádus gir ut en islandsk ungdomsroman på samisk.

 

Fra Island til India. Nå hadde vi igjen et interessant møte. Ikke minst i forhold til dette: I India er folketallet 1,252 milliarder. I hele Sápmi kanskje mindre enn 100tusen. Hos et indisk forlag fant vi noen faktabøker som kunne passe veldig bra for våre barn. Det første spørsmålet måtte bli: er det verdt å fortsette samtalen dersom vi ikke trykker mer enn 1000 eksemplarer av en bok? Selvfølgelig må vi det, var svaret. Da kan vi med andre ord på torsdag, siste dag på bokmessen, starte forhandlingene om samiske rettigheter med det indiske forlaget. Rapporten siste dag vil avsløre hva vi kom fram til.

 

Rapporten fra dag 2 ble så pass lang at de polske forlagenes meget interessante deltagelse på årets London bokmesse kommer i rapporten fra siste dag.

Publisert: 16.03.2017
Publisert av: Jovnna Solbakk