Om ForfatternesForlag CL-Sámi academica Samisk litteratursenter Kontakt

Boka Samiske Naturbevnelser er lansert

 

Sterk historie fra virkeligheten

 

“Jettene” har kommet

 


Samisk aktivisme – et fjernt minne!
Ny bok om Alta-demonstrasjonene.
Lørdag var det lansering på GG/Samisk Litteratursenter

Lørdag 18.06.2016 lanserte Niillas A. Somby og ABC Company - E-skuvla en ny bok med tittelen "Gumppe diimmus” på GG/Samisk Litteratursenter i Karasjok. Boken beretter om Alta- demonstrasjonene på slutten av 1970-tallet fram til Sametingets åpning i 1989. Først og fremst er boken om Niillas A. Somby sine egne erfaringer under den viktigste kampen i nyere samisk historie. En kamp som tilsynelatende begynner å bli et fjernt minne.


Noen kledde på seg gáktien for å feire lanseringen.


Máret Sárá deler sine egne erfaringer som redaktør for Charta 79
I forbindelse med lanseringen på GG var det også et miniseminar om samisk aktivisme. Der delte også flere andre sine egne erfaringer i forbindelse med Alta-demonstrasjonene. Máret Sárá fortalte om den første sultestreiken i Oslo. Hos fo0lkene hos Klassekampen fikk de høre at politiet hadde ordre om å arrestere HVER OG EN som var kledd i kofte/gákti. De var angivelig demonstranter.
 
Máret med fire andre var redaktører av Charta 79, informasjonsavisen om skrev om hvorfor samene demonstrerte. Folk i Norge var stort sett uvitende om den urett staten hadde utøvd overfor samene. Det viste seg at Oslos befolkning var meget tørst etter informasjon om hva som hadde ført til at hovedstaden nå var var i sentrum for samenes krav om retten til sin egen kultur og språk, en kultur staten lenge hadde undertrykt og hjernevasket folket i form av fornorskning.

Med hjelp fra Klassekampen lagde og trykket Máret Sárá og hennes medredaktører Charta 79. Første natta trykket de 10 000 eksemplarer. Disse gikk unna i løpet av 2 timer. To nye opplag på 10.000 hver ble trykket. Oslos hovedgate  Karl Johans var fullt av folk og det endte med at Politiet ikke kom til de koftekledde som skulle arresteres.Hvis du ønsker å lese mer om Alta-saken kan du lese heftet Drama i nyere tid

 
Se også de 2 filmene som ble lagte om kampen om Alta-Kautokeinoelva.
Oppdatert 24.06.2016
Publisert av: Jovnna Solbakk