Om ForfatternesForlag CL-Sámi academica Samisk litteratursenter Kontakt

Boka Samiske Naturbevnelser er lansert
 

Sterk historie fra virkeligheten
 

“Jettene” har kommet
 


Veien inn i kriminalitet
”UTSI – veien ut av det kriminelle livet” er tittelen på biografien om Sven-Eirik Utsi, også omtalt som Norges farligste mann. Det er fristende å tenke seg en annen tittel, nemlig ”Veien inn i det kriminelle livet”

 Sven-Eirik Utsi sammen med Alf Helge Bernadsen ved reingjerdet (Foto: Iris Egilsdatter)
 
”UTSI – veien ut av det kriminelle livet” er tittelen på biografien om Sven-Erik Utsi, også omtalt som Norges farligste mann. Det er fristende å tenke seg en annen tittel, nemlig ”Veien inn i det kriminelle livet”.
 
For hva skjedde i rettsapparatet? Lagmannsretten hadde dømt han til 2 års fengsel da retten la vekt på flere formildende omstendigheter i drapssaken mot han. Utsi hadde sonet i varetekt i Vadsø fengsel mye de 2 år han ble idømt. Han så fram til snart å bli satt fri og komme tilbake til arbeid. Slik gikk det ikke.

 Dommen ble anket av aktoratet og Høyesterett fastsatte dommen til fem års fengsel. Det var lagt for stor vekt på de anførte formildende omstendigheter, het det nå. Da startet også reisen fra det lille miljøet i Vadsø fengsel til større fengsler sør i landet, første stopp Bergen landsfengsel. Senere har Utsi reflektert over hva livet hans hadde blitt til dersom han hadde fått sonet en dom på 2 år i ”kardemommefengselet” i Vadsø. I hvert fall kunne han snart ha vært tilbake i kjente omgivelser og i arbeid. Rettsvesenet valgte en annen vei for Utsi, en vei han selv har karakterisert som en utdanning til en kriminell karriere.

Det skulle gå mange år, bl.a. 15 år bake murene, før han selv gjorde et nytt valg, nemlig veien ut av det kriminelle livet. Utsis egen beretning til forfatteren Susanne Hætta er sterk kost for en bokleser. Jeg kan bare sitere Tv 2 God morgen Norge intervjuer 9. desember: ”Råder alle til å lese denne boka om deg. Den er rå og brutal”.

 

Skrevet av: John T. Solbakk.Oppdatert 10.12.2015
Publisert av: Jovnna Solbakk