Om ForfatternesForlag CL-Sámi academica Samisk litteratursenter Kontakt

Boka Samiske Naturbevnelser er lansert
 

Sterk historie fra virkeligheten
 

“Jettene” har kommet
 


Utdøende kystkultur ble til bok

Fraflytting, forfall og gjengrodde stier. Skjønnhet, ensomhet og glede.
Kontrastene er mange i Gjert og Ludvig Rognlis dokumentarbok. Men fjellan e de samme – Fotografier fra en utdøende kystkultur. Boken er på norsk og samisk,  og blir lansert på Senter for nordlige folk i Manndalen fredag15. nov.  kl 15.00.

Selv om boken  Men fjellan e de samme – Fotografier fra en utdøende kystkultur, forteller en trist historie,  så gjør de det med respekt for generasjoners slit

Multimediakunstneren Gjert Rognli begynte med å dokumentere utviklingen i nordområdene for noen år siden. Etter hvert vokste det frem en ide om å gjøre fotografiene til en dokumentarbok. For 2-årsiden ble hans bror Ludvig engasjert som tekstforfatter til boken. Han har også et levende engasjement for samiske spørsmål og lokalpolitikk.

Teamet i boken er ikke belyst tidligere. I boken analyseres samfunnsutviklingen i de sjøsamiske områder med bilder og tekst. Resultatet av er at noe forkastes, dør hen og forfaller. I boken er det også på pekt hvordan politiske beslutninger utenfra har påvirket  det sjøsamiske samfunnet. Men fjellan e de samme er også en bok for hele kystbefolkningen i Nord-Norge. Med over 100 bilder er boken blitt til en lettlest bok  på samisk og norsk.

Ludvig og Gjert Rognli deltar ved lanseringen

Læremiddelutstilling og salgsutstilling.Oppdatert 07.04.2014
Publisert av: Mihkku Solbakk