Om ForfatternesForlag CL-Sámi academica Samisk litteratursenter Kontakt
  Handlesekken er tom
 

Brev til kommisjonen
 

Myths, Tales, and Poetry from Four Centuries of Sámi Literature
 

Elvesang
 


Kjøttkaker, joik og dikt

 
Norge tilbyr verden kjøttkaker, joik og dikt, skrev Aftenpostens journalist i Frankfurt. Kanskje den utsendte journalist ikke likte spesielt godt at rett etter kulturminister Skei Grandes åpningstale entret samiske kunstnere scenen med nettopp joik og dikt, profesjonelt ledet på engelsk av professor Harald Gaski.
 
Joik og dikt var riktignok del av det offisielle norske kulturprogrammet, men bare som en bitte liten del av det hele. Her må det legges til: overraskende stor interesse vakte de samiske joikerne og poetene for sine opptredener på hovedsenen.
 
De samiske forlagenes deltakelse på bokmessen i Frankfurt var noe helt annet enn kulturopptredener på scenen. De var på bokmessen for å vekke interesse for samisk litteratur ute i verden. Jeg tviler ikke på at det er en mye større utfordring sammenlignet med det å ta en joik for et stort publikum. Men, samisk kunst og kultur i ulike former vil her kunne være et viktig bidrag. Per i dag vil jeg si at dersom ett samisk forlag nå lykkes med å selge rettighetene til én boktittel så har de gjort det bra.  Om det vet jeg ingenting om nå. Det jeg vet er at ČálliidLágádus-ForfatternesForlag var på jakt etter gode bøker som kan passe godt for samiske lesere. I tillegg vet jeg at forlagets utsendte til Frankfurt arbeidet målbevisst overfor mange utenlandske forlag i jakten på gode boktitler. Her fortjener Heidi og Britt ros for sin innsats. Om resultater av arbeidet skriver vi foreløpig ingen ting.
 


Joikere og poeter på scenen.
 

Britt diskuterer læremidler med en ungarsk forlegger. 
Kanskje de har interessante løsninger som kan passe oss.Heidi har funnet en italiensk barnebokforfatter. 
Valentina Rizzi tilbyr rettigheten til sin egen barnebok.

 

Britt lærer tyske ARD tv-journalister samisk og norsk.
 
Tekst; JT
Foto: Britt og Heidi.


Oppdatert 05.11.2019
Publisert av: Mihkku Solbakk