Utdøende kystkultur ble til bok

Fraflytting, forfall og gjengrodde stier. Skjønnhet, ensomhet og glede.
Kontrastene er mange i Gjert og Ludvig Rognlis dokumentarbok. Men fjellan e de samme – Fotografier fra en utdøende kystkultur. Boken er på norsk og samisk,  og blir lansert på Senter for nordlige folk i Manndalen fredag15. nov.  kl 15.00.

Selv om boken  Men fjellan e de samme – Fotografier fra en utdøende kystkultur, forteller en trist historie,  så gjør de det med respekt for generasjoners slit

Multimediakunstneren Gjert Rognli begynte med å dokumentere utviklingen i nordområdene for noen år siden. Etter hvert vokste det frem en ide om å gjøre fotografiene til en dokumentarbok. For 2-årsiden ble hans bror Ludvig engasjert som tekstforfatter til boken. Han har også et levende engasjement for samiske spørsmål og lokalpolitikk.

Teamet i boken er ikke belyst tidligere. I boken analyseres samfunnsutviklingen i de sjøsamiske områder med bilder og tekst. Resultatet av er at noe forkastes, dør hen og forfaller. I boken er det også på pekt hvordan politiske beslutninger utenfra har påvirket  det sjøsamiske samfunnet. Men fjellan e de samme er også en bok for hele kystbefolkningen i Nord-Norge. Med over 100 bilder er boken blitt til en lettlest bok  på samisk og norsk.

Ludvig og Gjert Rognli deltar ved lanseringen

Læremiddelutstilling og salgsutstilling.Oppdatert 07.04.2014
Publisert av: Mihkku Solbakk